- تشخیص اختلالات کلیوی
- نظارت بر عملکرد کلیه پیوندی
- شرایطی که موجب بیمایهای کلیوی میشود از جمله دیابت و فشار خون
- بررسی عوارض جانبی داروهایی که بر عملکرد کلیه تاثیر میگذارد.
- خون وریدی
- ادرار
- آمادگی خاصی لازم نیست اما از آنجاکه برخی از داروها ممکن است در نتیجه آزمایش کراتینین اختلال ایجاد کنند، داروهای مصرفی خود را به پزشکتان اطلاع دهید.
- بارداری و سن از جمله عوامل موثر بر سطح کراتینین است.
این آزمایش سطح کراتینین را در خون یا ادرار اندازهگیری میکند. کراتینین یک محصول زائد است که توسط ماهیچهها به عنوان بخشی از فعالیت منظم و روزمره ساخته میشود.
آزمایش کراتینین اطلاعات مهمی درباره کلیه فراهم میکند. کراتینین یک ماده شیمیایی زائد است که توسط متابولیسم عضلات و به میزان کمتری با خوردن گوشت تولید میشود. کلیه های سالم کراتینین و سایر مواد زائد از جمله نیتروژن اوره را از خون فیلتر میکنند. مواد زائد فیلتر شده از طریق ادرار از بدن خارج میشوند. بنابراین میزان آن مستقیما با عملکرد دفع کلیه مرتبط است.
آزمایش کراتینین برای ارزیابی سلامت کلیهها، تشخیص بیماری کلیوی، نظارت در پاسخ به درمان و برای نظارت بر عملکرد کلیه در زمان استفاده از داروهای خاص استفاده میشود. در صورت عدم عملکرد صحیح کلیهها، ممکن است میزان کراتینین خون افزایش یابد. همچنین میزان فیلتراسیون گلومرولی (eGFR) estimated glomerular filtration rate)شاخصی جهت تخمین میزان فیلتراسیون خون توسط کلیهها است. این آزمایش به منظور غربالگری نیز بکار میرود.
برخی از علائم و نشانههای اختلال عملکرد کلیه عبارتاند از:
- تورم یا پف کردگی به ویژه در اطراف چشم یا صورت، مچ دست یا مچ پا
- ادرار کف آلود، خونی یا قهوهای رنگ
- کاهش مقدار ادرار
- مشکلات ادراری (مانند احساس سوزش، ترشحات غیر طبیعی در هنگام ادرار کردن، یا تغییر در تکرر ادرار، به ویژه در شب)
- فشار خون بالا
بیماریهایی از قبیل گلومرولونفریت، پلی نفریت، مسدود شدن مجاری ادراری موجب افزایش غیرنرمال سطح کراتینین میشود. تست کراتینین به همراه اوره برای بررسی عملکرد کلیه و کبد ضرری است.