بیماری کرون (Crohn’s disease) اغلب روده کوچک و به ندرت روده بزرگ را درگیر می کند؛ همچنین ممکن است دیگر مناطق دستگاه گوارش مانند دهان، مری و معده را نیز تحت تاثیر قرار دهد. التهاب مزمن، اساس بیماری کرون می باشد. این التهاب می تواند باعث ایجاد تورم و زخم در نواحی مختلف روده شود.
علت ایجاد بیماری کرون چیست؟
علت این بیماری ناشناخته است اما به نظر می رسد که این التهاب توسط باکتری های روده ایجاد می شود. در حالیکه بسیاری از بیماری ها در نتیجه ی کاهش عملکرد دفاعی التهاب روی می دهند، در بیماری کرون التهاب ایجاد شده فروکش نکرده و ادامه می یابد که همین امر سبب ایجاد آسب های بعدی می شود. ادامه روند التهاب می تواند به دلیل وجود عوامل محیطی مانند باکتری و یا عوامل ژنتیکی تاثیر گذار بر سیستم ایمنی باشد.
بیماری کرون چگونه بر روده اثر می گذارد؟
اولین نشانه بیماری کرون ایجاد زخم های کوچک (زخم های آفتی) در دیواره ملتهب روده است. با گسترش این زخم ها تورم بافتی روی می دهد که در نتیجه باعث سخت و باریک شدن روده خواهد شد. در نهایت این باریک شدن روده می تواند سبب ایجاد اختلال در هضم غذا شود. زخم های عمیق تر می توانند به طور کامل در دیواره روده نفوذ کرده وبا ایجاد فیستول در ساختارهای مجاور مانند مثانه، واژن و دیگر بخش های روده باعث آسیب در این نواحی گردند.
علائم بیماری کرون را می شناسید؟
اصلی ترین علامت بیماری کرون درد شکمی و اسهال است. از دیگرعلائم این بیماری التهابی می توان به تب و حساس شدن ناحیه شکمی اشاره کرد. ازآنجا که ممکن است علائم بیماری با غذا خوردن تشدید شود، دریافت غذا توسط بیمار کاهش یافته و همین امر سبب کاهش وزن و در مواردی فقر تغذیه ای می شود. همچنین به دلیل خون ریزی دیواره روده و دفع خون در مدفوع، کم خونی (آنمی) ناشی از فقر آهن روی می دهد.
تشخیص بیماری کرون با معاینه فیزیکی:
پزشک با بررسی موارد ذیل می تواند شما را از وجود این بیماری آگاه سازد:
- بررسی سوابق خانوادگی
- اسهال به ویژه اسهال خونی
- تب
- درد و حساسیت در ناحیه شکم
تشخیص بیماری کرون با انجام تست های آزمایشگاهی:
ممکن است پزشک شما جهت تشخیص بیماری کرون، تست های آزمایشگاهی مرتبط با علائم این بیماری را در خواست کند. این آزمایشات با بررسی وجود عفونت ، التهاب و خون ریزی داخلی در بدن و سنجش سطح پروتئین ها، آهن و مواد معدنی نقشی موثر در تشخیص دقیق این بیماری ایفا می کنند. این آزمایشات عبارتند از:
- تعیین سطح پروتئین
- سدیمان (ٍESR)
- سنجش میزان مواد معدنی
- تعیین میزان گلبول قرمز خون
- تعیین میزان گلبول سفید خون
- آزمایش وجود خون مخفی در مدفوع