پسوریازیس

image
psoriasis

بیماری پسوریازیس،یک بیماری شایع پوستی است که موجب تغییر در چرخه زندگی سلول‌های پوستی می گردد. پسوریازیس با افزایش سرعت ساخت سلول بر سطح پوست ، باعث ایجاد تکه های نقره ای ضخیم و خارش دار، خشک و یا تکه های قرمز که گاهی اوقات دردناک هم هستند، می‌شود. این ضایعات اغلب در اطراف پوست سر، آرنج و زانو ظاهر می‌شوند

چه کسانی به پسوریازیس مبتلا می شوند؟

امکان ابتلا به پسوریازیس در تمام افراد وجود داشته و در زنان و مردان به نسبت مساوی مشاهده می شود. امکان ابتلا به پسوریازیس در تمامی سنین وجود دارد اما شیوع آن بیشتر در سنین 15-25 سال است و فراوانی آن در نژاد سفید پوست بیشتر است.

پسوریازیس درمان قطعی ندارد. این بیماری یک وضعیت مزمن پوستی است که میزان بروز علائم آن در شرایط مختلف متفاوت است. علائم این بیماری از خفیف تا شدید متغیر است و ممکن است با ایجاد برجستگی های کوچک قرمز رنگ شروع شده و به ایجاد ضایعات فلس مانند منجر شود. در این بیماری پوست ضخیم می شود و کنده شدن ضایعات ناشی از پسوریازیس با خون ریزی همراه است.

انواع پسوریازیس:

پسوریازیس ولگاریس (p.vulgaris): شایع ترین فرم پسوریازیس بوده که با ضایعات قرنیه ، قرمزبامحدوده کاملا مشخص وکمی برآمده شروع شده و به تدریج پوسته های ورقه ورقه سفید یا صدفی شکل بر روی آنها تشکیل می شود. زانو، آرنج، پوست سر و ناحیه ی ساکروم بیش از سایر قسمت های بدن درگیر می شوند.. چنانچه پوسته های سفید رنگ سطح ضایعه به آهستگی و ملایمت برداشته شود نقاط ریز خونریزی دهنده ظاهر میشود که ارزش تشخیصی دارد.

پسوریازیس قطره‌ای (Guttate psoriasis): این نوع از پسوریازیس باعث به وجود آمدن نقاطی کوچک شبیه قطره برروی قفسه سینه، دست ها، پا و پوست سر می‌شود. معمولا پسوریازیس قطره‌ای بعد از مدتی از بین می‌رود، هرچند که در بعضی از افراد بیماری پیشرفت کرده و به پسوریازیس پلاکی تبدیل می‌شود. این نوع از پسوریازیس بعضی اوقات بعد از عفونت گلو در کودکان و نوجوانان به وجود می‌آید.  

پسوریازیس معکوس(Inverse psoriasis): عموما این بیماری زیربغل، کشاله ران، زیر پستان و اطراف نواحی جنسی رخ می‌دهد. پسوریازیس معکوس باعث ایجاد تکه‌های نرم و قرمز و پوست ملتهب در این نواحی می‌شود. این نوع بیماری در افراد چاق شایع تر است.. پسوریازیس اریترودرمیک (Erythrodermic): پسوریازیس اریترودرمیک (Erythrodermic) بدترین و شدیدترین نوع پسوریازیس است که به صورت اریتم در تمام بدن و به صورت حاد ظاهر می شود.در پسوریازیس اریترودرمیک ۹۰ درصد سطح پوست بدن قرمز می شود و نیاز به درمان فوری دارد.در این نوع پسوریازیس تمام بدن پوشیده از دانه های قرمز رنگ می شود که می تواند باعث خارش یا سوختگی شدید گردد.

پسوریازیس اسکالپ: در این نوع پسوریازیس ناحیه سر به صورت ضایعات قرمزرنگ پوشیده شده با پوسته های سفید نقره ای همراه با خارش تظاهر پیدا می کند. این حالت هنگامی که پوسته های سلول های مرده بر روی مو یا شانه ها دیده می شوند، خصوصا در هنگام خارش سر قابل تشخیص است.

پسوریازیس ناخن(Nail psoriasis): عوارض ابتلا به پسوریازیس بر ناخن در اغلب مبتلایان به این بیماری مشهود است.. پسوریازیس می‌تواند باعث سوراخ شدن و یا غیرعادی شدن ناخن‌ها (رشد بیش از حد، رفتن رنگ ناخن و حتی جداشدن ناخن ازدست) شود.

دلایل ابتلا به پسوریازیس

دلیل اصلی ابتلا به پسوریازیس مشخص نیست، اما عواملی ذیل بیشترین تاثیر را در ابتلا به بیماری پسوریازیس دارند، این عوامل عبارتند از:

  • سابقه خانوادگی و ژنتیک
  • عفونت از جمله عفونت گلو یا برفک دهان
  • صدمه به پوست، ازجمله بریدن ست و یا نیش حشرات
  • استرس
  • هوای سرد
  • سیگارکشیدن
  • مصرف زیاد الکل
  • داروهایی خاص از جمله داروهای درمان بیماری دوقطبی، فشارخون بالا، داروهای ضدمالاریا و…
  • چاقی

آیا پسوریازیس قابل درمان است؟

در حال حاضر درمان قطعی برای پسوریازیس وجود ندارد اما با اتخاذ روش های درمانی موثر می توان شدت علائم را کاهش داد. برخی از روش های درمانی سرعت تولید سلول های جدید پوستی را کاهش می دهند در حالی که روش های درمانی دیگر خارش و خشکی پوست را از بین می برند.

پزشک شما با توجه به میزان و شدت راش ها، محل راش ها در بدن، سن شما، سلامت کلی شما و سایر عوامل برنامه درمانی خاصی را اتخاذ می کند. روش های درمانی رایج عبارتند از:

  • کرم های استروئید
  • مرطوب کننده ها (برای از بین بردن خشکی پوست)
  • قطران ذغال سنگ (Coal tar–یکروش درمانی رایج برای درمان بیماری صدف در پوست سر. در موارد حاد ممکن است این روش همزمان با نور درمانی انجام شود. قطران ذغال سنگ به صورت محلول های حمام، شامپو ها و لوسیون ها تولید می شوند.)
  • کرم ویتامین D
  • کرم های رتینوئید