سرطان معده زمانی شروع می شود که سلول های سرطانی و کنترل نشده در بخش داخلی معده گسترش یابند. این سلول ها به مروررشد کرده و تومورها را ایجاد می نمایند. شناخت و آگاهی از نشانه های این بیماری مهمترین قدم در تشخیص، پیشگیری و درمان آن محسوب می شود.
سرطان معده چه زمانی ایجاد می شود؟
محققان از دلیل دقیق این سرطان آگاه نیستند اما مشخص شده است که برخی عوامل از قبیل عفونت با میکروب هلیکوباکتر(عامل ایجاد زخم معده)، التهاب روده، برخی انواع مزمن آنمی و پولیپ معده ریسک ابتلا به سرطان معده را افزایش می دهند.
از مهمترین عوامل خطر ساز سرطان معده می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- کشیدن سیگار
- اضافه وزن یا چاقی
- غذاهای غنی از مواد دودی شده، ترش و شور
- جراحی معده
- گروه خونی A
- عفونت با اپشتین بار ویروس
- برخی عوامل ژنتیکی
- کار در صنایع زغال سنگ، چوب، فلزات و پلاستیک
- مسمومیت با آزبست
علائم و نشانه ها:
بیماری در مراحل اولیه می تواند با بروز علائم زیر شناخته شود:
- سوء هاضمه
- احساس نفخ پس از صرف غذا
- سوزش معده
- تهوع
- کاهش اشتها
وجود هریک از علائم به تنهایی نمی تواند نشانه ابتلا به سرطان باشد ولی در صورت وجود چندین علامت به طور همزمان و استمرار آن مراجعه به پزشک توصیه می شود.
در صورت وجود تومور و یا مراحل پیشرفته سرطان معده ممکن است علائم زیر بروز یابد:
- معده درد شدید
- وجود خون در مدفوع
- استفراغ و تهوع شدید
- کاهش وزن بدون دلیل
- مشکل در بلع
- ایجاد زردی در چشم و پوست
- تورم در ناحیه معده
- اسهال یا یبوست طولانی مدت
- ضعف و احساس خستگی
تشخیص سرطان معده با چه روش هایی امکان پذیر است؟
تشخیص این بیماری با استفاده از آزمایشات خون، آندوسکوپی، CT Scan و نمونه برداری صورت می گیرد.
آیا بدخیمی های معده درمان پذیرند؟
در مراحل اولیه بیماری که تنها تعدادی از سلول های معده غیر طبیعی شده اند. می توان با جراحی این سلول ها را خارج نمود. در مراحل پیشرفته تر که تومور، غدد لنفاوی را درگیر نماید ممکن است بخشی از معده و یا گره های لنفاوی برداشته شوند. همچنین استفاده از روش های شیمی درمانی و رادیوتراپی می تواند باعث از بین بردن سلول های سرطانی شود. در مراحل پیشرفته تر که تومور، غدد لنفاوی را درگیرنماید ممکن است بخشی از معده و یا گره های لنفاوی برداشته شود. همچنین ممکن است بیماری در سایر اندام ها مانند کبد، ریه و مغز گسترش یابد. استفاده از روش های شیمی درمانی و رادیوتراپی می تواند باعث از بین بردن سلول های سرطانی شود.
چگونه می توان از ابتلا به سرطان معده پیشگیری کرد؟
1. عفونت معده را درمان کنید: اگر دچار زخم معده براثرعفونت با هلیکوباکتر پیلوری شده اید به پزشک مراجعه کرده و از درمان های آنتی بیوتیکی استفاده کنید. با درمان این عفونت می توان از وجود بدخیمی های معده پیشگیری کرد
2. استفاده از غذای سالم: به طور روزانه از میوه و سبزیجات تازه استفاده کنید. این مواد غذایی با دارا بودن فیبر و ویتامین های مختلف باعث کاهش ریسک سرطان معده می شوند. از مصرف غذاهای بسیار شور و ترش و غذاهای دودی مانند هات داگ و گوشت های فراوری شده خودداری کنید.
3. اضافه وزن و چاقی می تواند خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش دهد.
4. سیگار نکشید: ریسک سرطان معده با مصرف تنباکو تا 2 برابر افزایش می یابد.
5. در صورتی که به صورت روزانه از آسپرین و دیگر داروهای ضد اتهاب غیر استروئیدی استفاده می کنید، درباره تاثیراین داروها بر معده با پزشکتام مشورت نمایید
منبع: WebMd