دیابت چیست؟
دیابت دیابت یك اختلال در سوخت و ساز (متابولیسم) بدن است كه در آن یا انسولین به تعداد كافی در بدن وجود ندارد و یا انسولین موجود قادر نیست تا وظیفه خود را به درستی انجام دهد و در نتیجه به علت وجود مقاومت در برابر آن، قند خون بالا ميرود. انسولین هورمونی است كه توسط سلول های ""بتا""واقع در پانكراس ترشح ميشود و وظیفه اصلی آن كاهش قند خون است.
طور كلی دیابت به چهار گروه دیابت نوع ۱، دیابت نوع ۲، دیابت حاملگی و دیابت به علل متفرقه تقسیمبندی میشود.
پانكراس نیز یكی از غدد دستگاه گوارش است كه در پشت معده قرار دارد بالا بودن قند خون در دراز مدت باعث بروز عوارض در سیستم قلب و عروق، كلیهها، چشم و سلسله اعصاب ميگردد به طور كلی دیابت به چهار گروه دیابت نوع ۱، دیابت نوع ۲، دیابت حاملگی و دیابت به علل متفرقه تقسیمبندی ميشود.
در دیابت نوع1 كه % 15- 10 كل موارد دیابت را تشكیل ميدهد تولید انسولین از پانكراس (لوزاالمعده) به علت از بین رفتن سلولهای سازنده انسولین، متوقف ميشود به همین خاطر افراد مبتلا به این نوع دیابت باید از بدو تشخیص، انسولین مورد نیاز بدن را به صورت تزریقات روزانه تأمین كنند. دیابت نوع1 اغلب در سنین زیر 30 سال به وجود مياید در دیابت نوع2 كه بیشتر در بالغین بالای 30 سال و چاق دیده ميشود و % 90- 85 كل موارد دیابت را شامل ميشود انسولین تولید شده از پانكراس به خوبی عمل نميكند.
در واقع یا پانكراس به اندازه كافی انسولین ترشح نميكند و یااینكه انسولین ترشح شده، به علت وجود مقاومت به انسولین مخصوصاً در افراد چاق، فاقد كارایی لازم است. دیابت حاملگی به دیابتی گفته ميشود كه برای اولین بار در طول حاملگی تشخیص داده شود. این نوع دیابت معمولاً گذرا است و بعد از اتمام حاملگی بهبود ميیابد خانمهای مبتلا به دیابت حاملگی بعداً در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع2 هستند. از علل متفرقه دیابت ميتوان به جراحی، داروها (مثل كورتیكواستروئیدها)، سوء تغذیه و عفونت اشاره كرد